Al vanaf mijn 18e jaar ben ik imker en dat met veel passie. Een bijenvolk leeft, is inspirerend en mooi om in te werken. Je raakt er nooit over uitgeleerd en elke situatie is weer anders.

Naast dat het een prachtige hobby is verrichten bijen uitermate zinvol werk en dragen bij aan de bestuiving van gewassen maar ook van andere planten. De honingbij doet dat erg efficiƫnt omdat ze als volk overwinteren en in het voorjaar dus met velen zijn. Terwijl in het voorjaar bv. de hommelkoninginnen als eenling beginnen en in het begin zowel voer moeten halen als broed verzorgen zijn de honingbijen al met duizenden in actie.
Bovendien is de honingbij bloemvast hetgeen wil zeggen dat er tijdens een vlucht alleen dezelfde bloemen bezocht worden. Daarom zijn de stuifmeelklompjes altijd van 1 kleur.
Ook communiceren de bijen met elkaar over waar veel voedsel gevonden wordt. Middels een ronde dans of een kwispeldans geven ze de locatie van de voedselbron aan elkaar door terwijl de bijen natuurlijk elkaar ook de geur van de honing doorgeven.

Over bijen vertellen is ook mooi. Het fascinerende ervan boeit mensen en wat er allemaal in zo’n bijenkast afspeelt is best een vraag als je honderden bijen ziet af- en aanvliegen.

Dit bracht me op het idee om de bijen wat dichter bij de mensen te brengen en dat op een manier waardoor ik dit niet alleen hoef te doen maar om het potentieel aan hobby-imkers aan te spreken. Dat kunnen we immers van de bijen leren : verdeel de taken zodat je efficiƫnt kunt werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *