Er kunnen diverse redenen zijn dat u als organisatie 1 of meerdere bijenvolken op locatie wilt hebben met als doel mensen kennis te laten maken met de wondere wereld van een bijenvolk. Onderstaand noem ik de meest voorkomende op maar imkerbemideling.nl probeert hobbyimkers met hun bijenvolken te koppelen aan bedrijven die uit educatief oogpunt bijen op locatie willen hebben.

De meest voorkomende redenen om bijenvolken te plaatsen zijn :
– het ondersteunen van de bedrijfsdoelstelling m.b.t. het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en het duurzaam ondernemen en het bewust maken van de medewerkers met de fascinerende wereld van een bijenvolk
– een interessante extra activiteit voor gasten op een vakantiepark, of voor bewoners van een verzorgingshuis. Dit zal vaak positief benaderd worden omdat de biodiversiteit en de zorgelijke ontwikkeling t.a.v. het aantal insecten de laatste tijd terecht erg in de belangstelling staan.
– Op zorgboerderijen kan het (leren) verzorgen van een bijenvolk heel interessant zijn. Omdat er in bijenvolken altijd rustig gewerkt moet worden geeft het (na enige gewenning) ook een bepaalde rust. Tegelijkertijd is het werken in bijen natuurlijk altijd een beetje spannend en heeft daarmee ook een bepaalde aantrekkingskracht.

De plek van een bijenvolk

Een bijenvolk is plaats georiënteerd. Als een volk op een nieuwe plek neergezet wordt en de bijen vliegen naar buiten is de omgeving vreemd. Ze draaien zich onmiddellijk om en gaan “invliegen”. Ze cirkelen om de kast in steeds groter wordende rondes en prenten zo het landkaartje om de kast in hun geheugen. Een kast moet daarom direct op de goede plek staan want ze kan daarna niet meer verplaatst worden tenzij dat het helemaal weer buiten hun vliegbereik (ongeveer 3 km.) gebracht wordt.

Een bijenvolk staat meestal buiten in een bijenstal. Een afdak met een vrije uitvliegruimte en een deur zodat je achter de kasten kan komen voor behandeling en/of demonstratie. Belangrijk voor de veiligheid is om de bijen altijd een vrije vlucht van en naar de kast te bieden. Voor het educatieve doel is het handig om voldoende ruimte achter de kasten te hebben om het volk te laten zien aan de geïnteresseerden. Echter kan een volk ook open in het veld opgesteld staan. Meestal wordt dit door de imkers gedaan als ze gaan reizen met de volken naar “hoodfdrachten”. We hebben allemaal wel eens bijenkasten gezien in koolzaadvelden, heidevelden, of in boomgaarden. Maar ook kan een volk op uw locatie vrij opgesteld worden. Ook dan is het belangrijk m.b.t. de veiligheid dat er een vrije uitvlucht voor de bijen is. Bedrijven beschikken vaak over een plat dak. Deze kunnen mits goed bereikbaar, bijzonder geschikt zijn voor het plaatsen van een of meerdere bijenvolken. Het imkeren in bebouwde of stedelijke gebieden is de laatste jaren flink toegenomen. Een hoog plat dak is dan ideaal ook m.b.t. de veiligheid. Een demonstratiekastje wordt meestal binnen opgesteld. Dit is een klein kastje waarbij beide zijkanten geopend kunnen worden en de bijen achter glas bekeken kunnen worden. De kleine uitvliegopening kan m.b.v. een doorzichtig buisje via een gat in de wand naar buiten lopen.

Indien u serieus geïnteresseerd bent kan er een inventarisatie ter plekke (site survey) gedaan worden om te zien welke locatie geschikt is voor een plaatsing. Dit is belangrijk ten aanzien van de veiligheid en geschiktheid van de plek.

De voorwaarden waaronder u een volk plaatst zijn de volgende :
– U dient zelf een plek te ingericht te hebben waar de bijenkast(en) of demonstratiekastje neergezet kan/kunnen worden. Dit kan een bijenstal zijn met een veilige vliegroute. Ook kan dat buiten zijn maar het spreekt voor zich dat het demonstreren dan meer weerafhankelijk wordt. Dit wordt tijdens de site survey doorgenomen.
– Geïnteresseerden dienen voldoende gekleed te zijn (lange mouwen, geen blote benen).
– De imker die ter plekke het bijenvolk verzorgt zorgt voor een bijensluiers.
– De maximale groepsgrootte is 10 personen (excl. de imker)
– De deelnemers wonen de demonstratie op eigen risico bij.
– Imkerbemiddeling.nl is niet aansprakelijk voor schade aan mens en/of materieel
– De imker (eigenaar van het bijenvolk) en medewerkers van imkerbemiddeling.nl dienen toegang te hebben tot het bijenvolk.
– De zorg voor het bijenvolk wordt volledig uitgevoerd door de imker. U als klant wordt hierin uiteraard volledig ontzorgt. Let wel dat de imker in het hoofdseizoen wekelijks tot tweewekelijks het bijenvolk dient te inspecteren. Deze momenten zijn uiteraard prima te combineren met het geven van een demonstratie.
– De imker die het volk bij u gaat verzorgen wordt tijdens een kennismakingsgesprek geïntroduceerd.
– In overleg is het ook mogelijk het gehele jaar een bijenvolk op uw locatie te houden.

Bij interesse kunt u het formulier invullen dat u vindt onder “Contact bedrijf” in het menu. Imkerbemiddeling.nl zal dan op korte termijn contact opnemen om verdere mogelijkheden te bespreken.